Grauwe gans met jichtIn juni van dit jaar zag een bewoner op Schiermonnikoog een grauwe gans die zich afwijkend gedroeg. Het dier zat afgezonderd van de andere ganzen. Nadat de grauwe gans afgeschoten was, bleek het dier mager te zijn en knobbels op de poten te hebben en werd contact opgenomen met DWHC. De melder heeft als jachtopzichter veel naar wild gekeken,  en had dergelijke knobbels  bij ganzen niet eerder waargenomen. Na overleg is het dier opgehaald en onderzocht.

Uit het pathologisch onderzoek  bleek dat jicht de oorzaak was van de verdikking op de poten. Door de jicht heeft het dier waarschijnlijk niet meer normaal kunnen eten en is verzwakt geraakt. Parasieten in de darm hebben vervolgens bijgedragen aan de verdere vermagering van de grauwe gans.

jicht_4414 jicht_4416
Verdikkingen op de poten ten gevolge van jicht Foto’s: DWHC, Marja Kik

Voor meer informatie over jicht zie ziekte: jicht