Seoul virus bij rattenIn Nederland is voor het eerst de aanwezigheid van het seoulvirus bij bruine ratten vastgesteld. Bij drie van zestien onderzochte ratten kon het virus door zweedse laboratoria worden aangetoond. Ook in Engeland, Wales, Frankrijk, België en Zweden is recent het seoulvirus vastgesteld bij wilde en gehouden ratten en bij mensen.

Het seoulvirus is een hantavirus dat voorkomt bij ratten. Besmette ratten scheiden het virus uit met de urine, ontlasting of speeksel. De mens raakt besmet door het binnenkrijgen van stof- en vloeistofdeeltjes in de lucht, beten van knaagdieren en opname van besmet voedsel.

Deze recente vondst van Seoulvirus in wilde ratten in Europa, tezamen met de ernstige besmetting van mensen met dit virus in Engeland en Frankrijk, onderstrepen het belang van nader onderzoek.

Meer informatie over wilde knaagdieren en de ziekteverwekkers die ze op mensen kunnen overbrengen, is te vinden op de website van het RIVM.

Bron:
First evidence of Seoul hantavirus in the wild rat population in the Netherlands.
Jenny Verner-Carlsson, MSci, Mare Lohmus, Associate Professor, Karin Sundstrom, PhD, Tanja M. Strand, PhD, Dr. Monique Verkerk, Chantal Reusken, PhD, Kumiko Yoshimatsu, PhD, Jiro Arikawa, Professor, Frank van de Goot, PhD and Ake Lundkvist, Professor.
Infection Ecology and Epidemiology 2015, 5: 27215 – http://dx.doi.org/10.3402/iee.v5.27215