Vogelgriep – Het laatste nieuws van November 2014Inzenden van dood gevonden wilde dieren

Vogelgriep-regios25 november 2014

Het is deels weer mogelijk om dood gevonden in het wild levende dieren te laten onderzoeken. Maar in verband met de regelingen die zijn ingesteld vanwege de uitbraak van vogelgriep in Nederland, kan niet iedere dood gevonden in het wild levende diersoort uit elke regio naar DWHC worden gebracht voor onderzoek.
Klik hier voor een kaart in google met de indeling in regios.
Meld de dood gevonden dieren hier, of neem tussen 9.00 – 12.30 u telefonisch contact op, zodat in overleg kan worden besloten of het mogelijk is het dier te laten onderzoeken.

Vindt u groepen dode (water)vogels bestaande uit 3 of meer verse dode eenden, zwanen of ganzen op dezelfde plaats of 20 of meer dode vogels van andere soorten op één plek, neem dan contact op met de meldkamer van de NVWA (telefoon 045 – 5463188) i.v.m. monitoring van vogelgriep onder wilde vogels.

Meer informatie over onderzoek naar vogelgriep bij levende wilde vogels is te lezen in de kamerbrief-over-stand-van-zaken-vogelgriep-24-nov van Staatssecretaris Dijksma,

 

Dode dieren blijven melden, maar niet insturen in verband met nieuwe uitbraak vogelgriep in Ter Aar.

20 november 2014

Gedurende de tijdelijke stilstand die is ingesteld vanwege de uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Ter Aar, is het niet toegestaan om in het wild levende dood gevonden dieren te vervoeren. Alle ontheffingen van de Flora- en faunawet zijn vanaf donderdag 20 november geschorst voor de komende 72 uur.

Dood gevonden dieren kunnen gedurende de standstill niet naar Utrecht worden vervoerd voor onderzoek, maar het is wel belangrijk om dode dieren te blijven melden, signalen uit het veld zijn essentieel.

Groepen dode (water)vogels bestaande uit 3 of meer verse dode eenden, zwanen of ganzen op dezelfde plaats of bij de vondst van 20 of meer dode vogels van andere soorten op één plek, moet contact worden opgenomen met de meldkamer van de NVWA (telefoon 045 – 5463188) i.v.m. monitoring van vogelgriep onder wilde vogels.

Meld groepen dode (water)vogels voor monitoring Vogelgriep.

19 november 2014

Het vervoersverbod in verband met de uitbraak van vogelgriep (H5N8) in Hekendorp is, m.u.v. de 10 kilometerzone, opgeheven.

Het is van belang om te weten of dit vogelgriepvirus ook bij wilde vogels voorkomt. Licht de NVWA meldkamer in (telefoon 045 – 5463188) als u 3 of meer verse dode eenden, zwanen of ganzen op dezelfde plaats vindt. Ook bij de vondst van 20 of meer dode vogels van andere soorten op één plek is het essentieel om met de NVWA contact op te nemen. Geef uw melding ook door aan Sovon.

Vermijd contact met de dode vogels, laat ze liggen, en noteer de exacte locatie voor het doorgeven ervan aan de NVWA. De NVWA beschikt over het juiste materiaal om de dieren mee te nemen.

 

Dode dieren blijven melden, maar niet insturen in verband met uitbraak vogelgriep.

17 november 2014

Tijdens de tijdelijke stilstand die is ingesteld vanwege de uitbraak van hoog pathogeen vogelgriep op een bedrijf in Hekendorp, is het niet toegestaan om in het wild levende dood gevonden dieren te vervoeren. Alle ontheffingen van de Flora- en faunawet zijn geschorst gedurende 72 uur (tot woensdag 19 november 11.30 u).

De dood gevonden dieren kunnen gedurende de standstill niet naar Utrecht worden vervoerd voor onderzoek, maar het is wel belangrijk om dode dieren te blijven melden, signalen uit het veld zijn essentieel.