Verhoogde sterfte onder zeehonden ook in NederlandSinds augustus 2014 is er verhoogde sterfte onder zeehonden in Denemarken en Duitsland. Dit wordt vaak veroorzaakt door infectie met het vogelgriepvirus (aviaire influenza) type H10N7. Daarnaast zijn er ook dieren die aan andere oorzaken overlijden. Het virus veroorzaakt een ernstige longontsteking in de zeehonden, in zowel jonge als volwassen dieren. Vanuit Denemarken is de infectie geleidelijk uitgebreid naar het naar het zuiden, naar Duitsland. Deze week is er ook in Nederland toename in het aantal dode zeehonden vastgesteld.

Dit griepvirus wordt als weinig gevaarlijk voor mensen gezien (laagpathogeen). Mensen kunnen wel last krijgen van een geringe oogontsteking, hoesten en soms koorts. Veel mensen zullen geen klachten krijgen na een infectie. Over andere dieren dan de zeehond is nu nog geen informatie bekend, maar tot nu toe zijn er vanuit Denemarken en Duitsland geen aanwijzingen voor ziekte of sterfte onder andere diersoorten dan de zeehond.

Het Ministerie van Economische Zaken co├Ârdineert de maatregelen die genomen worden om hier mee om te gaan.