Wasbeer in Nederland met wasberenspoelworm (Baylisascaris procyonis)De dode wasbeer die in oktober 2014 in het oosten van Gelderland werd aangetroffen, is doodgegaan door een harde klap. Het dier had verwondingen aan zijn kop die daar op wijzen (zie foto). Het betrof een jong vrouwelijk dier in redelijke voedingstoestand. Het dode dier werd door de Dierenambulance Doetinchem, voor onderzoek naar de doodsoorzaak, naar het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) te Utrecht gebracht.

Wasberenspoelworm

Na onderzoek bleek dat het dier een groot aantal rondwormen in zijn darmen had. Deze zijn middels parasitologisch onderzoek als Baylisascaris procyonis (wasberenspoelworm) geïdentificeerd. Deze worm kan soms ook de mens infecteren (zoönose) en dan ernstige neurologische klachten veroorzaken. Meer informatie over deze worm bij mensen is te vinden op de website van het RIVM. Het is onbekend hoe vaak deze worm bij wasberen in Nederland voorkomt1.

Herkomst

De herkomst van de dood gevonden wasbeer is onduidelijk. In Nederland worden wasberen in gevangenschap gehouden en het zou daarom een ontsnapt dier kunnen zijn. De onderzochte wasbeer zou ook afkomstig kunnen zijn uit Noordrijn-Westfalen, waar een populatie wasberen in het wild leeft en waar in 2013/2014 meer dan 8.000 wasberen zijn geschoten2. Ten slotte is het, hoewel onwaarschijnlijk,  niet uit te sluiten, dat het dier na zijn dood door mensen naar Gelderland is gebracht.

Aanbeveling

Het wordt vinders van dode wasberen  aangeraden om deze nooit zonder handschoenen aan te pakken en het dode dier bij het DWHC te melden (meld hier uw dode dier). Daarnaast is het raadzaam dat eigenaren van wasberen hun dieren regelmatig ontwormen en laten chippen bij een dierenarts, zodat ontsnapte dieren die worden gevonden, kunnen worden geïdentificeerd.

Foto DWHC: onderhuidse bloedingen op de kop (zwarte pijlen)
 Foto DWHC: onderhuidse bloedingen op de kop (zwarte pijlen)

1 Maas, M. et al. Baylisascaris spp. risk analysis, RIVM Letter report 125/13Z&O/2013
2 naturschutz/pdf/jagdstrecke_2013-2014.pdf