Verzwakt reekalfje met bijtwond in de schedelMedio juni 2022 werd in een recreatiepark in de gemeente Ede een mager dood reebok kalfje gevonden. Het reekalfje werd bij DWHC onderzocht op de doodsoorzaak

Dit reebok kalfje woog  2,5 kg . Het had geen vetreserves en een slechte bespiering, hetgeen betekent dat het dier op zijn spieren aan het interen was doordat hij te weinig voedingsstoffen binnenkreeg.

De maag van het reekalf bevatte slechts plantaardige resten en zand met een zeer geringe hoeveelheid gestremde melk. Het kalfje had dus te weinig moedermelk binnengekregen, en was daardoor al planten gaan eten die het nog niet kon verteren. Hierdoor was het verzwakt. Het is onduidelijk waarom het dier zo weinig melk had.

In de huid van de kop zaten twee perforaties, zo’n 2 cm uit elkaar: bijtwonden van een roofdier (predator). Ter hoogte van de perforaties waren er botbreuken in de schedel en bloedingen in de hersenen. Deze bloedingen in de hersenen geven aan dat het kalfje nog leefde toen het gebeten werd. Het is niet precies vast te stellen elke predator het kalfje heeft gedood. Twee cm afstand tussen de perforaties is de afstand van de hoektanden van het roofdier, dit zou misschien kunnen passen bij een jonge vos, een jonge hond, een boommarter of een kat. Opvallend is dat het dier niet is aangevreten, en dus is gestoord na het doodbijten of de aanval niet deed uit voedselbehoefte. Het reekalfje was een gemakkelijke prooi omdat het door ondervoeding was verzwakt.

Inhoud van de lebmaag
De bloeding in de hersenen