Update AVP in Duitsland: 65 positieve wilde zwijnen



12 oktober 2020: Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in  Brandenburg, Duitsland, is intussen opgelopen tot 65 dieren.

30 september 2020: 38 wilde zwijnen zijn positief voor AVP getest. 37 besmette wilde zwijnen waren afkomstig uit het kerngebied. Eén geval komt uit het district Märkisch-Oderland. Dit wild zwijn was dichtbij de Poolse grens geschoten. Vandaag is meteen begonnen met het plaatsen van een raster (bron: DJV ).

Op 18 september 2020 lag het aantal positief geteste wilde zwijnen op 13. Het eerste positieve wild zwijn is gevonden in het district  Spree-Neisse, de overige 12 komen uit het buurdistrict Oder-Spree, in de omgeving van de gemeente Neuzelle. Eén van deze 12 dieren was ziek en is geschoten.

Beperkingsgebied

Het beperkingsgebied (Restriktionszonen) bestaat uit drie zones. Dit gebied is niet statisch en zal, afhankelijk van de locaties van AVP-positieve geteste wilde zwijnen, worden gewijzigd. Kijk voor de meest recente maatregelen en een overzichtskaart van het beperkingsgebied met daarop de locaties van de positief geteste wilde zwijnen op de website van de Brandenburgse overheid.
10 september: Rondom de 1e uitbraak zijn drie zones ingesteld: Kernzone (Core zone; straal ca 3 km), Gefährdetes Gebiet ( Risk ares; straal ca 20 bis 25  km) en een Pufferzone (bufferzone; straal ca 30 km;). Rondom de Kernzone is een raster geplaatst. Ook zijn beperkingen zoals een oogstverbod ingesteld (bronnen: DJV  en Overheid deelstaat Brandenburg).

Op 10 september 2020 maakte het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft bekend dat in Duitsland een wild zwijn positief is getest voor Afrikaanse varkenspest (AVP).

Het wild zwijn werd enkele kilometers van de Poolse grens in de Kreis Spree-Neisse dood gevonden. Nadat het Landeslabor Berlin-Brandenburg een  verdenking op AVP had vastgesteld, is op 9 september een monster naar het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het Duitse nationale referentielaboratorium, gebracht.

Aangezien het dood gevonden wild zwijn al in vergaande staat van ontbinding was, moet er van worden uitgegaan dat het virus enkele weken geleden in Duitsland is gekomen.

Pools-Duitse grens

AVP is in 2014 in Oost-Polen voor het eerst vastgesteld. Eind 2019 maakte het virus een sprong van 300 km westwaarts (https://www.dwhc.nl/avp-polen-duitse-grens/) en werd het virus vastgesteld op 85 km van de Pools-Duitse grens. In januari 2020 werd AVP bij een wild zwijn in Polen vastgesteld op 12 km van de Pools-Duitse grens.  https://www.dwhc.nl/avp-polen-duitse-grens-update-1/

Zie voor de actuele situatie in Polen de interactieve kaart op de website van de OIE: https://www.oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Reviewreport/Review/viewsummary?fupser=&dothis=&reportid=32385

Alertheid

Het blijft belangrijk om alert te blijven en insleep te voorkomen. De mens kan het virus gemakkelijk verspreiden via het weggooien van een broodje worst of andere besmette varkensvleesproducten, via vuile laarzen, delen van karkassen van geschoten wilde zwijnen of op een andere wijze. De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.

besmettingsroutes AVP

Klik hier voor eerdere DWHC berichten en/of meer informatie over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest

Bronnen:

FLI bericht African swine fever: 13 positive wild boar in Brandenburg so far

FLI persbericht Erster Fall von Afrikanischer Schweinepest bei einem Wildschwein in Deutschland

DJV (Deutscher Jagdverband e.V.): Afrikanische Schweinepest