Texas body farm: Wildcamera legt witstaarthert vast dat kauwt op een menselijk bot



Het Forensic Anthropology Center van de Texas State University (FACTS) heeft voor het eerst een witstaarthert (Odocoileus virginianus) dat op een menselijk bot kauwt, vastgelegd. FACTS onderzoekt de verschillende processen die een rol spelen bij de natuurlijke afbraak van een menselijk lichaam. Voor dit onderzoek beschikken ze over een zogenaamde ‘body farm’. Hier worden dode mensen in het veld neergelegd en wordt het afbraakproces nauwkeurig gevolgd.

In een body farm wordt meestal een kooi over het lichaam geplaatst om het effect van aaseters te beperken. Maar als het doel juist is om het effect van verschillende aaseters goed te documenteren, worden de lichamen zonder kooi neergelegd. Van vossen, wasberen, gieren etc. is het aasgedrag bekend en goed gedocumenteerd in de forensische literatuur, maar het kauwen van een witstaarthert op een menselijk bot en de kauwsporen die het hert op het bot achterlaat, waren nog niet eerder vastgelegd.

Op de beelden van een wildcamera op de bodyfarm van FACTS is tot twee keer toe een witstaarthert met een rib in zijn bek vastgelegd. Het hert heeft het bot tijdens het kauwen als een sigaar uit de zijkant van zijn bek steken. Dit komt overeen met het beeld van op dierlijke botten kauwende hoefdieren dat door twee andere onderzoekers is beschreven.

Er zijn diverse gevallen beschreven van hoefdieren die op een dierlijk bot kauwen. De heersende opvatting binnen de wetenschap waarom herten botten eten (osteofagie) is primair het binnen krijgen van fosfor en daarnaast om kalk, natrium en andere elementen of mineralen die op dat moment niet of te weinig in het voedsel aanwezig zijn, aan te vullen.

Voor foto’s en de beschrijving van de forensische kenmerken aan het bot zie het volledige artikel (zie link).

Bron: Meckel, L.A., C.P. McDaneld, D.J. Wescott (2017). White-tailed Deer as a Taphonomic Agent: Photographic Evidence of White-tailed Deer Gnawing on Human Bone. Journal of Forensic Science. DOI: 10.1111/1556-4029.13514

Hinde op de Veluwe dat op een dierlijk bot kauwt. Foto: Bas Worm

Veluwe

Ook op de mineraalarme Veluwe worden regelmatig edelherten waargenomen die op dierlijke botten kauwen, zoals deze door Bas Worm gemaakte foto laat zien.

Meer informatie over de mineralenstatus van edelherten in Nederland is te lezen in: Groot Bruinderink, G.W.T.A., D. Lammertsma & B. Worm (2012). De mineralenstatus van edelherten in Nederland, Het Edelhert 1 (2012)47. – ISSN 1383-1828 – p. 24 – 29.