Onderzoek naar zeehondensterfte Brouwersdam afgerondGoed doorvoed; geen tekenen van ziekte of vergiftiging

Begin november 2017 was er bij de Brouwersdam in Zeeland een opvallende sterftepiek onder volwassen zeehonden. Tussen 5 en 11 november spoelden in de directe omgeving van de Brouwersdam zes dode, volwassen grijze zeehonden (Halichoerus grypus) aan, waaronder een hoogdrachtig dier. Deze zeehonden waren allen recent overleden, ze waren in goede voedingstoestand en aan de buitenzijde waren er geen afwijkingen zichtbaar. Later dat jaar spoelden nog acht zeehonden aan: vijf grijze zeehonden (waarvan een foetus en twee pups) en drie gewone zeehonden (Phoca vitulina).

Het Dutch Wildlife Health Centre (Universiteit Utrecht) deed uitgebreid postmortaal onderzoek op vijf dieren (inclusief de foetus van de drachtige zeehond) van de eerste sterftepiek. De vier volwassen grijze zeehonden hadden allen kort daarvoor goed gegeten. Het microscopisch onderzoek aan de weefsels wees niet op een fatale onderliggende (acute) ziekte.

dode grijze zeehond wordt opgemeten

foto: Afdeling multimedia, Faculteit Diergeneeskunde

Dieetonderzoek op de maaginhoud door Wageningen Marine Research gaf per dier een variabel dieet aan van haring (veel jonge exemplaren), sprot en koornaarvissen: voor een volwassen grijze zeehond waarschijnlijk vrij kleine prooien.

Onderzoek naar gifstoffen in de maag door de Universiteit Gent en RIKILT wees uit dat de dieren niet vergiftigd waren en ook geen last hadden van blauwalgtoxinen. Beide instituten zochten naar verschillende bestrijdingsmiddelen (fosfaatesters, carbamaatesters, strychnine) en gifstoffen afkomstig uit algen en cyanobacteriƫn, maar troffen deze niet aan.

Door de combinatie van de goede voedingstoestand, volle magen en uitsluiten van andere doodsoorzaken is het niet uit te sluiten dat deze dieren het slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld bijvangst.