Oude das met zaadbalkankerHalf juli 2021 meldde Stichting Dassenwerkgroep Brabant bij het DWHC van de Universiteit Utrecht, een dode das (Meles meles). Van deze das was bekend dat hij, na twee hele droge zomers, al een jaar lang regelmatig ’s nachts in een tuin voedsel kwam zoeken. Deze kleine tuin had hem veel te bieden, waaronder een grote verscheidenheid aan fruitsoorten, een royaal grasveld en wat verwilderde hagen rondom. Bovendien was er een waterbak voor de vogels. Nu lag de das daar ’s ochtends, zichtbaar gewond en al overleden.

Het dier had een gebroken poot en een hard voelende balzak met duidelijk zichtbare verdikking. De das werd opgehaald voor onderzoek naar de doodsoorzaak.

Het versleten gebit van de oude das.
Bron: Karin Derikx, Stichting Dassenwerkgroep Brabant
De vergrote, hard voelende balzak.
Bron: Karin Derikx, Stichting Dassenwerkgroep Brabant

Sectie

De das was een volwassen, mannelijk dier met een matige bespiering en geen vet. Het dier woog slechts 6 kg. Het gebit was al helemaal versleten, hetgeen bij een oude das normaal is. De rechterachterpoot had een, met pus gevulde, oude, open botbreuk (scheen- en kuitbeen). In de longen zaten longwormen. De das had een hersenontsteking, waarvan de oorzaak niet kon worden achterhaald.

De oorzaak van de hard voelende balzak bleek een tumor te zijn. De linker zaadbal was door deze tumor sterk vergroot (7 x 4 x 2,5 cm), de rechter zaadbal was normaal qua grootte. De tumor was uitgezaaid naar hart en lymfeknopen.

De conclusie van de sectie was dat deze oude das is doodgegaan aan zaadbalkanker.

Links de linker zaadbal met tumor, en rechts de normale rechter zaadbal.
Foto: DWHC

Foto das banner: Dick Pasman