Massale spreeuwen sterfte: geen duidelijke oorzaak



Eind oktober en begin november werden onder de bomen rondom het Huygenspark in Den Haag gedurende meerdere dagen tientallen spreeuwen dood gevonden. De dierenambulance Den Haag en vogelopvang De Wulp gaven aan dat bij elkaar rond de 300 dode spreeuwen zijn verzameld. Een aantal van deze spreeuwen zijn bij DWHC*1 onderzocht.

Geen usutuvirus of rattengif

Uit het onderzoek bleek dat de spreeuwen in goede voedingstoestand verkeerden, enkele hadden zelfs ruime vetreserves. Ze hadden uitgebreide bloedingen in de lichaamsholte en het schedeldak. Ook hadden ze lege, deels paarsgekleurde magen, een vergrote lever en milt. Een aantal spreeuwen had microscopisch een geringe leverontsteking. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de afwijkingen kan zijn geweest. De bloedingen zijn mogelijk het gevolg van het uit de boom tegen de grond vallen. De test voor vogelgriep, uitgevoerd door WBVR*2, was negatief. Ook de testen voor westnijl- en usutuvirus, ingezet door Erasmus MC*3, waren negatief. Daarnaast is onderzoek ingezet naar andere virussen die tot massasterfte zouden kunnen hebben geleid. Dit onderzoek is nog niet afgerond. De spreeuwen zijn ook getest op de aanwezigheid van ratten- en muizengif. Ook deze testen waren negatief.

Ook al is de uiteindelijke doodsoorzaak bekend (bloedingen door trauma), is het nog een raadsel op welke manier de spreeuwen het trauma hebben opgelopen en of het trauma door een val uit een boom was veroorzaakt. Een duidelijke onderliggende oorzaak voor de massale sterfte is dus nog niet te geven, alleen kunnen een aantal dingen worden uitgesloten.

1 = Dutch Wildlife Health Centre
2 = Wageningen Bioveterinary Research
3 = Erasmus Medisch Centrum