Hazenpest gevonden in Zuid-HollandBij het onderzoek zijn verschillende doodsoorzaken vastgesteld, zoals  kanker (2x) en besmetting met diverse

9 april 2021 verspreiding hazen waarbij hazenpest is vastgesteld door het DWHC.

bacteriën (waaronder Mannheimia, Pasteurella, Yersinia pseudotuberculosis en Francisella tularensis ). Bij 5 hazen is dit jaar hazenpest (tularemie) vastgesteld. Deze kwamen uit gebieden waar hazenpest al eerder was gevonden, met 1 uitzondering namelijk bij een haas uit de buurt van Wassenaar, Zuid Holland.

Hazenpest

Hazenpest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis. Deze ziekte kan bij veel diersoorten voorkomen, maar vooral hazen en knaagdieren zijn gevoelig. Hazenpest is een zoönose, hetgeen inhoudt dat de mens de ziekte kan oplopen door contact met een besmet dier. Daarnaast kan de mens besmet raken met hazenpest door een insecten- of tekenbeet, door het binnenkrijgen van besmet (oppervlakte)water of voedsel of door inademen van gecontamineerd stof of luchtdeeltjes. Informatie over de ziekteverschijnselen bij de mens kunt u vinden op de website van het RIVM (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tularemie).

Voorzorgsmaatregelen

Aan de buitenkant van een dood dier is niet te zien waar het aan is doodgegaan. Het is daarom altijd belangrijk om een ziek of dood dier niet met blote handen aan te raken!

Om een besmetting met hazenpest te voorkomen is het belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Als de temperaturen nog hoog genoeg zijn voor muggen en/of teken, gebruik dan insectenwerende middelen en/of draag insectenwerende kleding als u het veld in gaat.
  • Raak nooit een dood dier met blote handen aan gebruik als het kan wegwerphandschoenen bij het aanraken van zieke of dode dieren en gooi deze na eenmalig gebruik weg.
  • Was hierna uw handen met zeep en veel water en droog ze goed.
  • Zorg bij wondjes voor een goede wondhygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.
  • Was vóór het eten opnieuw goed uw handen.
  • Verhit konijnen- en hazenvlees altijd voldoende zodat het gaar is; eet geen rosé gebakken vlees (kerntemperatuur hoger dan 60 °C).