Chronic Wasting Disease bij rendier in HardangerviddaFoto: Dration. https://www.flickr.com/photos/dration/

Foto: Dration. (https://www.flickr.com/photos/dration/)

Het Norwegian Veterinary Institute meldde op 11 september 2020 dat bij een in het wild levend rendier dat tijdens een reguliere jacht was geschoten, Chronic Wasting Disease is vastgesteld. Het materiaal van een lymfknoop testte positief, terwijl hersenmateriaal negatief testte. Het wilde rendier was geschoten in het zuidelijk deel van de Hardangervidda, in de gemeente Vinje.

Dit is het eerste geval van klassieke CWD in een wild rendier buiten het Nordfjella zone 1 gebied. In 2016 werd in Nordfjella zone 1 CWD voor het eerst in Noorwegen vastgesteld. Om verspreiding tegen te gaan is toen de gehele rendier-populatie in Nordfjella zone 1 gedood (zie bericht over maatregelen).

Sinds 2016 zijn in Noorwegen meer dan 100.000 hertachtigen getest op CWD. Van de Hardangervidda zijn 3520 wilde rendieren getest en waren allen negatief, waarvan 518 in dit jaar.

In Noorwegen zijn twee vormen van CWD vastgesteld. De vorm die bij wilde rendieren is vastgesteld, lijkt de besmettelijke vorm  (Klassieke CWD), in tegenstelling tot de zeven gevallen bij elanden en één edelhert waar het waarschijnlijk spontaan in oudere dieren is ontstaan (atypische CWD).
CWD is een dodelijke ziekte voor hertachtigen, maar is nog niet bij mensen vastgesteld.

Bron:  Norwegian Veterinary Institute. https://www.vetinst.no/en/news/chronic-wasting-disease-cwd-identified-in-a-wild-reindeer-at-hardanger-plateau

Klik hier voor meer informatie  en eerdere berichten  over CWD

Foto banner: Dration. (www.flickr.com)