België: Update Afrikaanse varkenspest: intussen 28 besmette wilde zwijnen2 oktober: Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in de besmette zone in Wallonië is intussen opgelopen tot 28 dieren. In totaal zijn tot nu toe 74 wilde zwijnen onderzocht, waarvan 48 zwijnen afkomstig zijn uit de besmette zone en 26 uit het gebied rondom deze zone. Van de 48 zwijnen uit de besmette zone, waren er dus 28 positief.

28 september: Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in Wallonië is opgelopen tot 20 dieren.

27 september: Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in Wallonië is opgelopen tot 18 dieren.

Besmette zone

Klik hier voor de kaart met de door de FAVV en het Waals gewest afgebakende besmette zone. Deze zone is 63.000 hectares groot en wordt in het zuiden begrenst door de landsgrens met Frankrijk.

Maatregelen

In de besmette zone zijn alle jachtvormen tot minstens 15 oktober verboden. Ook is het niet toegestaan om grofwild te voeren. Daarnaast is Een andere maatregel is het afsluiten van het gebied voor het publiek.
De maatregelen voor de wilde zwijnen en alle activiteiten die het Waals gewest heeft genomen, staan op de website: http://www.wallonie.be/fr/actualites/mesures-de-lutte-contre-la-peste-porcine-africaine

Besmettingsroutes

De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.Besmettingsroutes

besmettingsroutes AVP

 

Preventieve maatregelen

Toeristen en mensen die in het veld komen kunnen het virus ongemerkt meenemen, bijvoorbeeld door het meenemen van varkensvlees/vleeswaren en varkensvleesproducten. Gooi nooit restanten van brood met varkensvleeswaren, of ander voedsel dat varkensproducten bevat, in de natuur. Ook al is de kans op overdracht via materialen niet heel groot, toch moet ook daar rekening mee gehouden worden. Het is dan ook belangrijk om deze zorgvuldig  met water en zeep te reinigen en goed te laten drogen.

Jagers wordt geadviseerd de nodige hygiëne in acht te nemen. Hierbij moet gedacht worden aan zaken zoals:

  • Het dragen van wegwerp handschoenen en het wassen van handen met zeep en water na contact met een wild zwijn.
  • Het schoonspuiten van autobanden en het grondig reinigen van laarzen en wildbak, het wassen van de kleding op minimaal 60 graden.

Personen die varkens houden moeten contact met besmette varkens vermijden en hun wordt dan ook ten sterkste afgeraden om in besmette gebieden, zie voor besmette gebieden de kaart van de Europese Commissie (juni 2021 niet meer beschikbaar) , te gaan jagen. Het is overigens niet toegestaan om een geschoten wild zwijn mee te nemen uit een gebied waar een besmettelijke dierziekte zoals AVP heerst.

Klik hier voor de folder van de NVWA over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor eerdere DWHC berichten en/of meer informatie over Afrikaanse varkenspest

Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest

Bronnen:

http://www.afsca.be/avp/actualiteit/belgie/

http://www.wallonie.be/fr/actualites/mesures-de-lutte-contre-la-peste-porcine-africaine

https://www.rtbf.be/info/regions/luxembourg/detail_peste-porcine-une-cloture-entre-la-france-et-la-belgique?id=10034344

Persbericht  België: Persbericht van het FAVV en de Service Public Wallon (SPW)

OIE alert: African swine fever, Belgium (niet meer online beschikbaar)