Vandaag, 13 september 2018, hebben het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) en Service Public Wallon (SPW) een persbericht uitgegeven met betrekking tot het vaststellen van Afrikaanse varkenspest (AVP) bij twee wilde zwijnen (Sus scrofa) in de gemeente Etalle (provincie Luxemburg).
De bron van besmetting is niet bekend. Maar gezien de afstand tot de andere besmette gebieden in Oost-Europa, ligt menselijk handelen als oorzaak van de verspreiding het meest voor de hand. De ziekte kan via voorwerpen of besmette etenswaren worden verspreid.
In België worden maatregelen voorbereid om zoveel mogelijk verspreiding uit de besmette zone tegen te gaan en treft bepalingen met betrekking tot de jacht. De waakzaamheid en de monitoring zijn versterkt. Ook herinnert de SPW wandelaars eraan om op wegen en paden te blijven en de honden aan de lijn te houden.
De OIE meldt dat het in totaal om 4 wilde zwijnen gaat. Drie zwijnen waren dood gevonden. Het 4e wilde zwijn was verzwakt en is gedood.
De mogelijke besmettingsroutes worden goed weergegeven op onderstaand figuur van de Federal Food Safety and Veterinary Office (FSVO), Bern, Zwitserland.
Toeristen en mensen die in het veld komen kunnen het virus ongemerkt meenemen, bijvoorbeeld door het meenemen van varkensvlees/vleeswaren en varkensvleesproducten. Gooi nooit restanten van brood met varkensvleeswaren, of ander voedsel dat varkensproducten bevat, in de natuur. Ook al is de kans op overdracht via materialen niet heel groot, toch moet ook daar rekening mee gehouden worden. Het is dan ook belangrijk om deze zorgvuldig met water en zeep te reinigen en goed te laten drogen.
Jagers wordt geadviseerd de nodige hygiëne in acht te nemen. Hierbij moet gedacht worden aan zaken zoals:
Personen die varkens houden moeten contact met besmette varkens vermijden en hun wordt dan ook ten sterkste afgeraden om in besmette gebieden, zie voor besmette gebieden de kaart van de Europese Commissie (2021 kaart niet meer beschikbaar), te gaan jagen. Het is overigens niet toegestaan om een geschoten wild zwijn mee te nemen uit een gebied waar een besmettelijke dierziekte zoals AVP heerst.
Klik hier voor de folder van de NVWA over Afrikaanse varkenspest
Klik hier voor meer informatie over Afrikaanse varkenspest
Klik hier voor FAQ Afrikaanse varkenspest
Persbericht België: Persbericht van het FAVV en de Service Public Wallon (SPW)
OIE alert: African swine fever, Belgium (link was: oie.int/wahis_2/public/wahid.php/Reviewreport/Review?page_refer=MapFullEventReport&reportid=27948&newlang=en)