Resultaten speerpuntdier 2024: de bever



Het jaar 2024 had, net als het jaar 2023, de bever (Castor fiber) als speerpuntdier van het DWHC. In 2024 zijn er in totaal 38 dood gevonden bevers bij ons gemeld, waarvan 8 bevers zijn opgehaald voor onderzoek. Dit waren 7 vrouwelijke bevers en 1 mannelijke bever. Deze bevers kwamen uit Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Flevoland, en Groningen. In 2023 werden er ook 8 dode bevers opgehaald, afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, en Friesland. We willen iedereen enorm bedanken voor het melden en insturen van deze dieren!

Foto: © Edwin Giesbers

Trauma

Doodsoorzaak nummer 1 van de onderzochte bevers was, zowel in 2023 als 2024, trauma waarbij een aanrijding met een voertuig het meest waarschijnlijk is. In 2023 waren er bij de helft van de onderzochte bevers (4 van de 8) alleen aanwijzingen voor trauma (fracturen, rupturen en/of bloedingen), zonder aanwijzingen voor onderliggende ziekten die de kans op trauma verhogen. Wel had één dier aanwijzingen voor slechte mineralisatie van de ribben en had een ander dier een lichte longontsteking door een worminfectie.

In 2024 waren aanwijzingen voor trauma bij 5 van de 8 opgehaalde bevers te zien. Dit jaar zijn wel vaker onderliggende ziekten gevonden die de kans op aanrijding verhoogde: zo bleken vier van de bevers ontstekingen te hebben in lever, darm, milt, en het hersenvlies. Bij twee van deze bevers zijn door bacteriologisch onderzoek in totaal drie soorten bacteriën gevonden: Escherichia coli, Clostridium perfrigens, en Actinetobacter johnsonii. Het is niet zeker of de bacteriën C. perfrigens en A. johnsonii daadwerkelijk de oorzaak waren van de leverontsteking of dat deze afkomstig waren uit de lekkage die het dier had vanuit de darm doordat het dier al wat langer dood was.

Foto: een bever op de sectietafel bij het DWHC

De casussen van 2023

Twee van de acht onderzochte casussen vielen op. De eerste was een bever die overleed door verstikking, omdat die vast kwam te zitten in een afrastering. Tijdens sectie werden oppervlakkige longbloedingen en meerdere bloedingen met oedeem in de rugstrekkers gevonden. In dit dier was geen aanwijzing voor onderliggende ziekten. De eigenaar van het hek heeft hierna meteen maatregelen genomen en deel van het raster verwijderd.

De andere opvallende casus in 2023 was een bever die overleed door een bacteriële middenoorontsteking die zich heeft uitgebreid tot een ontsteking in de hersenen en het hersenvlies. De ontsteking was geassocieerd met onder andere de bacteriën Clostridium sp., Streptococcus agalactiae. Dit dier had zich daarnaast tijdens het overlijden verslikt. De casus was mede opvallend, omdat in 2018 al eens eerder bij een bever ernstige ziekte door middenoorontsteking was vastgesteld.

Verder was er in januari 2023 een bever met long- en nierontsteking, en een andere bever met een lichte longontsteking en een overvulde blaas. De oorzaken hiervoor konden niet worden achterhaald. Beiden hadden zuigwormen (Stichorchis subtriquetrus) in de blindedarm, maar geen klinische problemen. Deze worm heeft de bever als eindgastheer en veel verschillende slakken als mogelijke tussengastheer. De worm is voor de bever onder normale omstandigheden niet ziekmakend.

De casussen van 2024

In juli werd een bever gemeld die geëuthanaseerd was door een dierenarts. De bever was vermagerd en had meerdere ziekten onder de leden, zoals een abces in de wang. Hiervan is bacteriologisch onderzoek gedaan waarna de bacterie Corynebacterium ulcerans is gevonden. Het abces kan ervoor gezorgd hebben dat het dier moeite had met eten en daardoor was vermagerd. Ook had het dier gewrichtsontstekingen en zaten er chronische ontstekingen in de voeten met pus tussen de tenen en miste er een nagel. Tot slot, had het dier op meerdere plekken in de vacht last van huidmadenziekte (myiasis) en zijn er teken gevonden.

Huidmadenziekte is een ernstige aandoening en wordt voornamelijk gezien in de zomer, vanwege de vele vliegen. Die stoppen namelijk hun eitjes in de ontlasting die aan het lichaam kleeft (bijvoorbeeld diarree), of in de wonden van een dier. Als de eitjes uitkomen, kunnen de maden het lichaam binnendringen. (Sykes, Merkel & Little, 2021)

In april is een bever onderzocht die drachtig bleek te zijn van vier foetussen. Het dier had een matige leverontsteking wat bijgedragen kan hebben aan de weinige vetreserves die het dier had. De doodsoorzaak van dit dier was afschot. In mei is er een bever opgehaald voor onderzoek. Dit dier bleek door hartfalen te zijn overleden, vermoedelijk door een achterliggende hartafwijking.

Bij geen van de onderzochte bevers is vogelgriep aangetoond.

Banner © Edwin Giesbers

Bron

Sykes, J. E., Merkel, L., & Little, S. E. (2021). Myiasis. In Greene’s Infectious Diseases of the Dog and Cat (pp. 1347-1358). WB Saunders.