Bunzing, steenmarter en boommarter: DWHC speerpuntdieren 2021



In 2021 zijn de bunzing, steenmarter en boommarter de speerpuntdieren bij DWHC. Ieder jaar benoemt het DWHC een speerpunt dier of, zoals dit jaar, een categorie, namelijk de ‘middelgrote’ marterachtigen in Nederland.

Doel speerpuntdier

Met het benoemen van een speerpuntdier, wil het DWHC bijzondere aandacht besteden aan deze diersoort(en). Dit is onder andere om meer inzicht te krijgen in welke ziekten en ziekteverwekkers bij deze diersoorten in Nederland voorkomen. Een andere reden om voor een bepaalde diersoort te kiezen, is om meer te weten te komen over een bepaalde ziekte, zoals trichomonas bij de groenling en andere vinkachtigen in 2016 (zie onderaan het overzicht van de DWHC speerpuntdieren). Omdat in Nederland zeer veel dieren voorkomen en doodgaan, en het DWHC een relatief gering aantal secties (ca 450) kan uitvoeren, moeten er keuzes worden gemaakt. Criteria bij het maken van de keuze welk dier op te halen zijn onder andere buitengewone sterfte, bijzondere, zeldzame diersoorten, en de speerpuntdieren van dat jaar. In de afgelopen 10 jaar heeft het DWHC 25 steenmarters, 5 boommarters en 19 bunzings binnengekregen voor onderzoek. Van de bevindingen bij  2 steenmarters, is verslag gedaan op de website (hondenziekte (of ziekte van Carré) en toxoplasma).

Marterachtigen

De bunzing heeft een donkerbruine vacht en heeft vaak (maar niet altijd) een masker bestaande uit een lichte band boven zijn ogen en wit rond zijn snuit. Het dier is zo’n 30 – 45 cm lang en heeft ten opzichte van de hieronder beschreven marters een relatief korte staart en kortere poten. De ondervacht heeft een ‘koffieverkeerd’ kleur met daarover donkere dekharen.

De steenmarter en boommarter kunnen ‘gemakkelijk’ met elkaar worden verwisseld. Ze zijn ongeveer even groot (40 – 50 cm). De steenmarter heeft meestal een wit – witachtige bef die vaak doorloopt op zijn poten. De bef bij de boommarter is meestal geel van kleur. Maar de bef kan bij de steenmarter ook gelig zijn, en bij de boommarter wit. De oren van de boommarter zijn groter en staan meer midden op de kop dan die van de steenmarter. De boommarter komt weliswaar meer in het bos voor, en de steenmarter meer bij bebouwing, maar een marter in een boom kan een steenmarter zijn, en boommarters komen ook in stedelijk gebied voor. Om te bepalen om welke marter het gaat, kan het beste worden gekeken naar de kleur van de ondervacht. Deze is grijs-bruin bij de boommarter en wittig bij de steenmarter. Ook de kleur van de neus verschilt: deze is donker (zwart-bruin) bij de boommarter en vleeskleurig (roze) bij de steenmarter. Meer informatie over de marters is te vinden op de websites van de Zoogdiervereniging en de Verspreidingsatlas (zie links onderaan pagina).​

bunzing steenmarter in houthok boommarter in boom
Bunzing. Foto: Dick Pasman Steenmarter. Foto: Ton Heekelaar Boommarter. Foto: Ton Heekelaar

Melden

Het DWHC roept het publiek op om verse dode bunzings, steenmarters en boommarters (maximaal 24 uur dood), veilig te stellen (niet invriezen, wel koelen als dat kan. Zie voor meer info de Vraag  “Hoe kan ik een dier koelen?” op https://www.dwhc.nl/vragen/) en zo snel mogelijk aan te melden via de website van het DWHC (https://www.dwhc.nl/meldingsformulier/) zodat de dieren eventueel voor onderzoek kunnen worden opgehaald.
Om beter inzicht in de totale sterfte te krijgen, vragen wij u om dieren die al langer dood zijn te melden op www.waarneming.nl.

Hygiëne maatregelen

Bij contact met dode en zieke dieren dienen de algemene hygiëne in acht te worden genomen:

  • Vermijd het contact van dode dieren met blote handen. Dit kan met wegwerphandschoenen die na eenmalig gebruik worden weggedaan of met behulp van een plastic zak(je).
  • Was regelmatig je handen, in ieder geval na contact met dieren (zowel levende als dode dieren).
  • Zorg bij wondjes voor een goede wondhygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.

Overzicht DWHC speerpuntdieren

  Jaar Diersoort(en) Link website
2011 haas https://www.dwhc.nl/diersoorten/haas/
2012-2014 das https://www.dwhc.nl/diersoorten/das/
2015 knobbelzwaan https://www.dwhc.nl/diersoorten/knobbelzwaan/
2016 groenling https://www.dwhc.nl/diersoorten/groenling/
2017 wezel en hermelijn https://www.dwhc.nl/diersoorten/wezel/
https://www.dwhc.nl/diersoorten/hermelijn/
2018 ree https://www.dwhc.nl/diersoorten/ree/
2019 – 2020 egel en eekhoorn https://www.dwhc.nl/diersoorten/egel/
https://www.dwhc.nl/diersoorten/rode-eekhoorn/
2021 Bunzing, steenmarter, boommarter https://www.dwhc.nl/diersoorten/steenmarter/

 

Meer informatie marterachtigen

Bunzing:
https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/bunzing
https://www.verspreidingsatlas.nl/8496152

Steenmarter:
https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/steenmarter
https://www.verspreidingsatlas.nl/8496122

Boommarter:
https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/boommarter
https://www.verspreidingsatlas.nl/8496123