In oktober en de eerste weken van november 2019 zijn bij DWHC tien hazen voor onderzoek naar de doodsoorzaak binnengekomen. Bij drie hazen van deze dieren is nu hazenpest (tularemie) vastgesteld.
De drie hazen kwamen uit drie verschillende provincies: Noord-Holland, Overijssel en Limburg. Het is voor het eerst dat deze ziekte bij een haas in de provincie Noord-Holland is vastgesteld. Deze haas kwam uit de gemeente Gooise Meren.
In de provincies Overijssel en Limburg was hazenpest al eerder vastgesteld, maar nu is de ziekte ook in andere delen van deze provincies aangetroffen. In Overijssel betreft het een haas uit de gemeente Raalte en in Limburg een haas uit de gemeente Heerlen. In 2019 zijn tot nu toe 49 hazen bij DWHC onderzocht, waarvan er bij 6 de ziekte hazenpest is vastgesteld (zie kaart).
Yersinose, ook wel aangeduid met pseudotuberculose en in het buitenland met knaagdierenziekte, wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pseudotuberculosis. De Yersinia bacterie komt wijdverbreid in de natuur voor. Het is een zogenaamde zoönose: een mens kan de ziekte ook oplopen door contact met een besmet dier.
De lagovirussen die bij hazen worden gevonden, EBHS en RHDV-2, zijn geen zoönose.
Je kunt nooit aan de buitenkant van een dood dier zien waaraan het is doodgegaan. Het is daarom altijd belangrijk om een ziek of dood dier met wegwerphandschoenen vast te pakken en deze na eenmalig gebruik weg te gooien.
Om een besmetting met hazenpest te voorkomen is het belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:
Hazenpest
Informatie en eerdere DWHC berichten is beschikbaar op de DWHC website.
Informatie over de ziekte bij de mens is beschikbaar op de website van het RIVM.
Informatie over de ziekte bij dieren is beschikbaar op de website van Wageningen Bioveterinary Research Lelystad
Yersinia
Meer informatie en eerdere DWHC berichten is beschikbaar op https://www.dwhc.nl/ziekten/yersinia-pseudotuberculosis/
Lagovirussen RHDV-2 en EBHS
Meer informatie en eerdere DWHC berichten is beschikbaar op Viraal hemorragisch syndroom
en op European brown hare syndrome