In november berichtte DWHC dat hazenpest (tularemie) was vastgesteld in Overijssel en in Limburg. Ook uit andere delen van Nederland kwamen meldingen van hazensterfte. Hierbij werd vaak de vraag gesteld of ook in dat gebied hazenpest de oorzaak van de sterfte is. Maar in de meeste gevallen blijkt er sprake te zijn van een andere oorzaak.
In het bericht van begin november over een haas met hazenpest binnen het werkgebied van de Wildbeheereenheid Zenderen, werd aangegeven dat van drie andere ingestuurde dode hazen uit datzelfde gebied, de doodsoorzaak nog onbekend was. Intussen is duidelijk dat van deze drie hazen, één dier ook hazenpest had en één dier het konijnenvirus RHDV-2. Het derde dier had weliswaar ontstekingen, maar een ziekteverwekker niet kon worden aangetoond.
In 2018 is tot nu toe hazenpest vastgesteld in Utrecht (5), Overijssel (2) en Limburg (1). De positieve hazen uit Utrecht waren eerder dit jaar dood gevonden (februari, augustus en september). Ook in voorgaande jaren werd in Utrecht deze ziekte bij hazen aangetoond.
In 2017 werd voor het eerst in Nederland het konijnenvirus RHDV-2 bij een haas aangetoond. Deze haas was afkomstig uit de omgeving Aalten-Winterswijk. Behalve in Gelderland is dit virus in 2018 ook aangetoond bij een haas uit Overijssel en uit Noord-Brabant. RHDV-2 behoort tot dezelfde virusgroep als het klassieke RHDV dat in de jaren ‘90 massale sterfte onder konijnen veroorzaakte. Enkele jaren geleden werd RHDV-2 voor het eerst bij wilde konijnen in Nederland vastgesteld en zorgt sinds die tijd lokaal voor sterfte onder konijnen.
Het European Brown Hare Syndrome (EBHS) wordt veroorzaakt door een virus dat nauw verwant is met RHDV. Dit virus werd in de jaren ‘90 voor het eerst bij hazen in Nederland aangetoond. In de afgelopen jaren werd het sporadisch bij hazen die bij DWHC werden onderzocht, gevonden. Dit jaar is EBHS aangetoond bij hazen in Friesland, Overijssel en Gelderland.
Daarnaast worden ook nog andere oorzaken gevonden, waaronder darmparasieten, andere bacteriën of trauma.