Het aantal gemelde aanrijdingen met reeën (Capreolus capreolus) in de Provincie Utrecht in 2009 was hoger (363) dan het aantal in de drie voorgaande jaren (222 in 2006, 224 in 2007 en 329 in 2008 (Bron: Stichting Valwild Utrecht).
De provincie en de Faunabeheereenheid Utrecht (FBE) wensten inzage te verkrijgen in oorzaken en de verspreiding (in tijd en ruimte) van de aanrijdingen met deze hoefdieren om zodoende in staat te zijn maatregelen te treffen die er voor zorgen dat het aantal aanrijdingen met hoefdieren in de provincie wordt beperkt. Een oorzaak voor meer kans op aanrijding zou een gezondheidsprobleem bij het ree kunnen zijn.
Dit project had dan ook als doel inzicht te verkrijgen in de gezondheid van aangereden reeën in de provincie Utrecht in 2010, en in het belang van de gezondheid als factor die de aanrijdingen kan hebben beïnvloed. Hiervoor wordt bij ca. 70 aangereden reeën post-mortaal onderzoek gedaan. Het onderzoek bestond uit complete sectie, microscopisch onderzoek van weefsels en diagnostische tests bij afwijkingen.
In totaal is er sectie verricht op 64 reeën.Op grond van de pathologische bevindingen zijn de reeën ingedeeld in één van de volgende drie categorieën:
De resultaten zijn aan de opdrachtgevers teruggekoppeld.
Het onderzoek en de resultaten zijn opgenomen in een film van de Provincie Utrecht en de Faunabeheereenheid Utrecht.