Haas met een bindweefseltumor op zijn kopBegin maart 2024 werd in Callantsoog een haas (Lepus europaeus) gevonden met een groot gezwel op zijn kop. De haas was stervende. Enkele maanden eerder was op dezelfde plek ook een dode haas gevonden. Dat dier had geen uiterlijke afwijkingen. De dode haas met het gezwel werd opgehaald voor onderzoek bij het DWHC.

Foto van haas met roodgekleurde, kratervormige tumor op de neusbrug
Foto © Ilse Wijnants

De haas was een mager, volwassen, mannelijk dier. De haas had een 6 cm groot, naar buiten toe groeiend, kratervormig gezwel op zijn neusbrug (zie foto). Het gezwel zat niet vast aan het onderliggend botweefsel.

Bij microscopisch onderzoek bleek dat dit een tumor te zijn: een zogeheten dermato-fibrosarcoom. Dit is een kwaadaardige tumor (“kanker”) van de bindweefsel cellen in de huid. De oorzaak van het ontstaan van deze tumor is onbekend. Soms komen bij hazen en konijn fibrosarcomen voor die ontstaan door infectie met een myxoma- of een papilloomvirus, maar daar zijn bij deze haas geen aanwijzingen voor gevonden.