Opnieuw hazenpest (tularemie) in FrieslandEen haas die begin januari bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) voor onderzoek werd ingeleverd, werd op basis van het histologisch onderzoek verdacht van hazenpest (tularemie). Voor verder onderzoek werd materiaal opgestuurd naar het Central Veterinary Institute (CVI) te Lelystad. Het CVI heeft nu bevestigd dat de haas inderdaad besmet was met de bacterie Francisella tularensis, de veroorzaker van hazenpest.

De dood gevonden haas kwam uit Zuidwest-Friesland, hemelsbreed zo’n 10 – 25 km ten westen van het gebied waar vorig jaar het eerste geval van hazenpest  geconstateerd werd. In dit gebied bleek naderhand sprake van een uitbraak met 11 positieve hazen (februari – mei 2015). Daarnaast werden in 2015 nog drie losse gevallen van hazenpest vastgesteld in Zuid-Friesland (februari) , Overijssel (maart)  en Gelderland (juni).