Steenmarters met hondenziekte in BelgiëIn België is in bij steenmarters (Martes foina) een hondenziekte epidemie vastgesteld, niet zo ver van Limburg. Hondenziekte wordt ook wel ‘canine distemper’ genoemd, en wordt veroorzaakt door infectie met het canine distemper virus (CDV).

De steenmarters zijn door pathologen van het CODA -CERVA onderzocht. De verdenking ‘hondenziekte’ ontstond in 2009 tijdens het histopathologisch onderzoek, bij het vaststellen van insluitlichaampjes in cellen. De diagnose werd bevestigd door immunohistochemische en moleculairbiologische methoden. De bevindingen worden in mei gepubliceerd in het Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift, met Paul Tavernier als eerste auteur.

CDV is nauw verwant aan het zeehondenziektevirus, dat in 1988 en in 2002 de grote sterfte onder zeehonden in de Waddenzee heeft veroorzaakte. Hondenziekte komt voor in veel verschillende diersoorten zoals honden, wolven, fretten, nertsen, dassen, martens, otters, grote katachtigen (leeuwen, tijgers). Recent is het virus in verhoogde mate gevonden bij wilde dieren in Zwitserland [1].

Er bestaan vaccins voor hondenziekte, maar deze zijn die niet altijd gevalideerd/veilig/officieel toegestaan voor wilde diersoorten. Dit is bijvoorbeeld het geval voor fretten in Engeland, waar eind 2011 een toename van distemper gevallen onder gehouden fretten vastgesteld [2].

 

  1. Emergence of a Canine Distemper Virus Strains With Modified Molecular Signature and Enhanced Neuronal Tropism Leading to High Mortality in Wild Carnivores.Origgi FC, Plattet P, Sattler U, Robert N, Casaubon J, Mavrot F, Pewsner M, Wu N, Giovannini S, Oevermann A, Stoffel MH, Gaschen V, Segner H, Ryser-Degiorgis MP
  2. Canine distemper outbreak in ferrets in the UK.Thomas S.Vet Rec. 2012 Jan 7;170(1):27.

13 maart 2012